Osteopenie, inseamna ca densitatea minerala osoasa este mai mica decat in mod normal, dar nu suficienta pentru a fi clasificata drept osteoporoza, o conditie in care oasele sunt predispuse la fracturi. Spre deosebire de osteoporoza, care afecteaza 10 milioane de barbati si femei, osteopenie nu este o boala; este o preconditie care sugereaza ca osteoporoza se poate dezvolta in viitor.
Femeile sunt mult mai probabil sa fie diagnosticate cu osteopenie decat barbatii, in parte datorita faptului ca pierderile osoase cresc in timpul schimbarilor hormonale ale menopauzei. Pentru ambele sexe, incepand cu varsta medie, osul este reabsorbit in organism mai repede decat apar oasele noi. Mai mult de 50% dintre femei si aproximativ o treime din barbatii cu varsta peste 50 de ani sunt estimati a fi osteopenici.
Osteopenie – simptome
Osteopenia nu are simptome si afectiunea poate fi cauzata de alte probleme medicale sau de medicamente. Acest lucru face dificila diagnosticarea si tratamentul. Femeile trecute de 40 de ani ar trebui sa fie sfatuite de medici sa isi faca analizele specifice pentru a elimina riscul aparitiei unei boli grave. Factorii de risc includ o istorie familiala a osteoporozei, un fizic subtire, lipsa exercitiului fizic, o tiroida hiperactiva, abuzul de alcool, tratamentul cu chimioterapie sau radioterapie sau o descendenta caucaziana sau asiatica. Unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii, fenitoina si inhibitorii pompei de protoni, sunt, de asemenea, cunoscuti pentru a provoca pierderea osoasa.
Alegerea stilului de viata poate impiedica progresia osteopeniei la osteoporoza. O dieta sanatoasa cu un continut redus de alcool si cofeina, plus exercitia regulate, cum ar fi mersul pe jos si cresterea rezistentei fizice, poate merge mult spre mentinerea oaselor puternice.
3 MODURI DE PREVENIRE A OSTEOPENIEI
- dieta plina de legume, fructe si surse de proteine de inalta calitate pentru a obtine o cantitate mare de magneziu, vitaminele C si K si fosforul
- Persoanele care nu consuma cel putin trei portii pe zi de alimente bogate in calciu, cum ar fi legumele cu Frunze verzi, produsele lactate si alimentele fortificate, pot lua un supliment de calciu de cel mult 700 mg pe zi.
- Pentru a se asigura ca organismul absoarbe calciu, se poate administra zilnic vitamin D3