
Pana nu demult, patrunjelul era doar un condiment natural adaugat la finalul mancarii, a supelor, ciorbelor, tocanelor si altor preparate pentru a da un gust bun si un plus de vitamina C. Acum oamenii consuma patrunjel sub forma de ceai, suc, tinctura, cataplasma.
Patrunjelul este leac al multor boli, cunoscut din batrani ca fiind o planta cu puteri magice.
Patrunjelul contine flavonoide, proteine, ulei esential, vitamina C, fier, calciu, sulf, vitamina K dar si betacaroten si mangan. Patrunjelul inhiba formarea tumorilor la plamani, are efect antioxidant si imbunatateste digestia, prevenind balonarea si indigestia. In plus, ajuta ficatul sa se regenereze, ajuta la dizolvarea calculilor renali, distruge bacteriile si virusii, regleaza activitatea hormonala si bolile aparatului urinar.
Patrunjelul este cunoscut pentru proprietatile sale de inhibare a poftei de mancare necontrolate, dar si pentru ameliorarea durerilor reumatice daca este consumat sub forma de ceai si intarirea dintilor daca este folosit pentru frecarea gingiilor cu frunze spalate proaspat spalate si tocate. Ceaiul de patrunjel desfunda urechile, trateaza deficientele de auz, alunga oboseala si combate excesele de alcool, alungand si mahmureala cand este cazul.
Infuzia de patrunjel este eficienta in perioadele in care se manifesta spasmele musculare, dar se dovedeste a fi excelenta si ca tonic pentru copii. Foarte usor de procurat si de preparat, patrunjelul este o planta cu efecte miraculoase atat pe plan intern cat si pe plan extern. Extern se aplica pe plagi, intepaturi de insecte, pe pigmentatii ale pielii si in cazul unor dureri dentare.
Patrunjelul contine mai multa vitamina C ca o portocala si mai mult fier decat spanacul, precum si foarte mult fluor, contribuind la obtinerea si mentinerea danturii si oaselor puternice. Patrunjelul poate fi aplicat si ca masca de fata in cosmetica, avand rolul de a regenera tenul, de a-I conferi stralucire si de a-l reimprospata.