Multi oameni cred ca o dieta sanatoasa se bazeaza pe salate plictisitoare, fara gust. Insa, este suficient sa se respecte cateva reguli pentru a compune cu usurinta o masa delicioasa si sanatoasa.
Este important ca salata sa fie cat mai variata, astfel incat sa ofere proteine, grasimi sanatoase, vitamine si carbohidrati. Cu cat se folosesc mai multe ingrediente, cu atat va fi mai gustos preparatul. Aceasta salata se poate manca la micul dejun, la cina sau se poate lua serviciu, pentru pranz.
Ce trebuie sa contina o salata sanatoasa?
Atat in cazul unei alimentatii zilnice, echilibrate, cat si in cazul unui deficit caloric, trebuie acordata o atentie deosebita meselor consumate in timpul zilei – sa ofere o doza adecvata de valoare nutritiva.
O salata sanatoasa trebuie sa contina o cantitate mare de vitamine, proteine, grasimi si carbohidrati. In acelasi timp, un astfel de fel de mancare ar trebui sa fie satios si sarac in calorii. Merita amintit pentru ca, uneori, se uita ca alimentele trebuie sa fie sanatoase si sa ofere organismului energia necesara.
Acest tip de mancare nu trebuie sa aiba la baza doar salata verde fara aroma si cateva legume crude, care sunt sanatoase, dar s-ar putea sa nu placa tuturor. Branza, nucile, semintele, carnea slaba, fructele si sosurile preferate fac din salata verde felul de mancare preferat. Acest fel este o sursa de 4 nutrienti importanti:
- Vitamine;
- Proteine;
- Grasimi;
- Carbohidrati.
Surse de vitamine intr-o salata dietetica
Cu cat mai multe tipuri de frunze, cu atat mai bine. Ingrediente:
- spanac;
- salata de camp sau salata mielului;
- rucola;
- kale;
- varza chinezeasca;
- frunze de sfecla;
Legume proaspete, precum:
- rosii, castraveti, ardei, ceapa sau ridichii. Daca unei persoane ii place putin picant, se poate adauga putina esalota proaspata, tocata marunt.
Surse de proteine
- piept de pui sau curcan la gratar;
- peste afumat;
- ton in sos propriu;
- branza mozzarella;
- branza de vaci slaba;
- branza feta;
- tofu.
De asemenea, trebuie renuntat la maioneza grasa in favoarea unui sos vinegreta delicat si sanatos, din ulei de masline sau ulei de in, cu adaos de ierburi aromatice si condimente.
Semintele de dovleac, semintele de in, semintele de floarea soarelui si semintele de chimen negru, prajite intr-o tigaie uscata, vor fi elementul crocant al preparatului.