Alimentatia mamei in timpul sarcinii si in perioada de alaptare

Viitoarele mamici care mananca adesea cat pentru doi fac cea mai mare greseala, potrivit celor mai recente studii. Femeile au tendinta de a consuma cantitati mai mari de alimente in timpul sarcinii, sub falsa impresie ca au nevoie de o dieta foarte consistenta si variata. Acumularea kilogramelor in timpul sarcinii este daunatoare atat pentru fat, cat si pentru mama si are consecinte grave, precum instalarea diabetului gestational, a hipertensiunii arteriale, posibilitatea nasterii premature sau aparitia altor complicatii in timpul sarcinii.

Viitoarele mamici si mamele care alapteaza trebuie sa aiba o dieta variata si bogata in substante nutritive. Organismul are nevoie de lapte, carne, oua, legume, fructe, cereale, de alimente care ii asigura necesarul de fier, proteine, iod, zinc, calciu, vitaminele din gama B si vitamina D pentru fixarea calciului. In plus, mamicile care alapteaza si viitoarele mamici trebuie sa evite consumul de branza moale, de carne cruda, de oua insuficient de bine preparate, de lapte crud si produse nepasteurizate. Acestea pot provoca meningita, encefalita sau pneumonie, existand posibilitatea sa contina bacteria Listeria.

Alcoolul si tigarile sunt vicii care trebuie inlaturate pe perioada sarcinii, nu doar reducand cantitatile, ci eliminandu-le complet. De asemenea, sucurile acidulate sau cu un continut mare de cofeina si alimentele foarte picante nu sunt indicate in timpul sarcinii si in perioada de alaptare. Ce trebuie, totusi, sa faca mamicile care alapteaza si viitoarele mamici este sa suplimenteze aportul de acid folic, de vitamina B9, cu un rol important in formarea celulelor si pentru sanatatea mamei si a fatului.

Alimentele consumate in sarcina si alaptare trebuie sa fie bogate in fier, calciu si vitamina D, pentru a preveni anemia mamei si pentru a ajuta la formarea oaselor fatului. Totodata, nutrientii acestia se transmit copilului prin laptele matern, daca este alaptat, sau prin placenta, daca mamica este insarcinata.

Femeile care urmeaza sa aduca pe lume un copil sau care alapteaza un bebelus trebuie sa se gandeasca la faptul ca alimentatia lor nu influenteaza numai starea lor de sanatate, ci si viitorul copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here