Problemele motoarelor moderne pot fi determinate cel mai usor doar prin diagnosticarea computerizata. Cu toate acestea, exista o alta modalitate de a afla daca masina este in stare buna de functionare – culoarea fumului de evacuare.

Potrivit unor experti, acest lucru salveaza adesea o multime de probleme, care cu siguranta vor aparea mai tarziu.

  • Fumul alb

Este important de stiut ca totul este in regula atunci cand fumul este incolor si abia vizibil. Fumul alb poate iesi numai atunci cand motorul se incalzeste pe vreme rece, dar odata ce motorul atinge temperatura de functionare, ar trebui sa devina din nou incolor. Acest lucru este valabil atat pentru motoarele noi, cat si pentru cele vechi.

Daca acest lucru nu se intampla si pe vreme calda este tot de culoare alba, apa sau lichidul de racire a intrat cumva in motor. De asemenea, fumul poate avea un miros dulce de antigel, iar cauza poate fi o garnitura defecta a chiulasei.

  • Fumul albastru

Daca din toba de esapament iese fum albastrui, acest lucru este un semn rau pentru motor. Cel mai probabil, uleiul a intrat si in camera de ardere. Asa ca mai intai trebuie verificat nivelul uleiului in sine – in majoritatea cazurilor va fi cu siguranta mai putin decat de obicei.

De obicei, fumul albastrui inseamna lipsa uleiului. Motivul poate fi varsta masinii si atunci este necesar sa se schimbe segmentele pistoanelor. Daca se observa la timp fumul albastru, reparatia poate fi mai ieftina, dar daca se intarzie – consecintele vor fi grave.

  • Fum negru

Fumul negru din teava de esapament este vizibil mai ales la motoarele diesel. Aceasta indica o problema cu sistemul de purificare a gazului. Se poate evita problema doar prin inlocuirea filtrului de particule.

Cu toate acestea, poate exista o problema cu arderea combustibilului. Prin urmare, trebuie verificat mai intai filtrul de aer si apoi galeria de evacuare. Compresia in motor poate sa nu fie suficienta. Probabil ca pompa de combustibil nu functioneaza corect si astfel, in plus, consumul de combustibil creste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here