Romane de debut uluitoare, polemici aprinse, istoria umanitatii si memorii de pionierat, iata scurta selectie a catorva dintre cele mai bune carti din 2000 incoace:

I Feel Bad For My Neck, de Nora Ephron (2006)

Cunoscuta poate mai mult pentru scenariile sale (Silkwood, When Harry Met Sally, Heartburn), Nora Ephron isi etaleaza cel mai bine umorul teatral inteligent in eseurile sale.

Confidentiala si autoironica, ea reuseste intotdeauna sa para cea mai buna prietena a ta – chiar si atunci cand scrie despre apartamentul ei din Upper West Side din New York. Aceasta colectie extrem de placuta include observatiile sale hazlii despre imbatranire, vanitate – si o apreciere inflacarata a lui Bill Clinton.

2. Broken Glass, de Alain Mabanckou (2005)

Scriitorul congolez spune ca a incercat sa depaseasca limitele conventionale ale literaturii franceze cu Broken Glass – o comedie neagra povestita de un profesor cazut in dizgratie, fara prea multe pauze de paragraf.

3. Fata cu dragon tatuat, de Stieg Larsson (2005)

Jurnalistul radical Mikael Blomkvist formeaza o alianta cu tanara hacker Lisbeth Salander, in timp ce urmaresc o serie de crime si infractiuni legate de una dintre cele mai puternice familii suedeze, in primul roman al trilogiei de succes Millennium.

Intriga la nivel inalt a sedus milioane de cititori, a adus “Scandi noir” in prim-plan si a inspirat nenumarate imitatii.

4. Bad Blood, de Lorna Sage (2000)

O carte de memorii premiata cu Whitbread, plina de fraze perfect alese, care este una dintre cele mai bune relatari despre disfunctiile familiale, scrise vreodata.

Sage a crescut cu bunicii ei, care se urau unul pe celalalt: el era un betiv afemeiat, iar ea il santaja dupa ce i-a gasit jurnalele, si locuia in cealalta parte a casei. Autoarea ramane insarcinata fara sa vrea la 16 ani, insa povestea are un final fericit.

5. The Siege, de Helen Dunmore (2001)

Povestea prezinta familia Levin lupta impotriva foametei in acest roman care se petrece in timpul asediului german al Leningradului. Anna sapa capcane pentru tancuri si se fereste de patrule in timp ce cauta lemne, dar mana istoriei este greu de scapat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here