Esofagita reprezinta o inflamatie sau o iritare a esofagului, a tubului ce transporta alimentele de la gura catre stomac. Refluxul esofagian, efectele secundare la unele medicamete si infectiile bacteriene si virale pot reprezenta principalele cauze ale esofagitei. Tulburarea poate provoca numeroase simptome ce includ probleme la deglutitie, dureri in gat, arsuri, iar daca nu este tratata, boala poate duce la ulcere, dar si la o ingustare severa a esofagului.

Tipuri de esofagita, diagnosticul corect si tratamentul adecvat

Esogita poate fi de mai multe tipuri, in functie de cauzele care duc la aparitia acesteia. Esofagita eozinofila este cauzata de supra proliferarea leucocitelor in mucoasa peretelui esofagului, cand corpul raspunde in mod exagerat unul alergen. Esofagita iritativa este provocata de refluxul gastroesofagian, iar cea medicamentoasa este cauzata de medicamentele ce cresc secretia de acid din stomac. Nu in ultimul rand, esofagita infectioasa poate fi cauzata de bacterii, virusi sau paraziti.

Principalele simptome ale esofagitei includ dureri in piept, greata, varsaturi, voce ragusita, durere in gat, dificultati si durere la inghitire, dureri abdominale in zona epigastrului, scaderea apetitului si tuse. Uneori, esofagita este cauzata de un sistem imunitar slabit, de chimioterapie, de varsaturi cronice, de obezitate, consum de alcool si tutun in exces, de varsaturi cronice si de istoricul familial de esofagita sau de alergii.

Tratamentul pentru esofagita se da numai in urma unui diagnostic corect pus de medic si depinde de cauza simptomelor. Medicamentele pentru esofagita pot fi antiacide, antifungice, antivirale, analgezice, sub forma de steroizi orali sau de inhibitori ai pompei de protoni. Pentru a evita aparitia acestei afectiuni este necesar ca pacientii sa renunte la fumat, sa piarda in greutate, sa evite somnul dupa masa, sa evite ciocolata, cofeina, produsele cu menta si alcoolul si sa evite aplecarea sau indoirea, mai ales dupa ce au mancat.

Desi nu este o urgenta stomatologica, esofagita poate da unele complicatii daca este lasata netratata ce pot afecta calitatea vietii oamenilor, dar pot determina si aparitia unor afectiuni mai delicate ce pot necesita interventie suplimentara. Tratamentul se da numai dupa un diagnostic corect pus pe baza metodelor imagistice precum endoscopia digestiva superioara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here