Animalele de companie pot dobandi boli grave pe parcursul vietii – din fericire, astazi vaccinarea este disponibila si ajuta la prevenirea infectiilor persistente si a bolilor letale a pisici.

  • Leucopenia – ciuma felina

Este o boala extrem de contagioasa, periculoasa doar pentru pisici. Perioada de incubatie este cuprinsa intre 2 si 9 zile si boala apare brusc, din cauza careia animalul afectat poate muri inainte ca boala sa fie diagnosticata.

Purtatorii infectiei sunt de obicei capuse, purici si altele. Boala afecteaza laringele si traheea la pisicile tinere. Se caracterizeaza printr-o mare slabiciune si varsaturi de alimente timp de ore iar temperatura creste peste 40 de grade. Deshidratarea este atat de rapida incat este vizibila cu ochiul liber.

Virusul se raspandeste in celulele coloanei vertebrale si poate afecta ficatul si ganglionii limfatici. Toate acestea sunt insotite de diaree severa. Persoanele care ingrijesc animalele infectate ar trebui sa evite contactul cu alte pisici.

Dupa ce animalul s-a vindecat, vitaminele si sarurile minerale sunt administrate pentru a repara tesuturile afectate si medicamentele pentru a opri deshidratarea.

Virusul (din genul parvovirus) cauzeaza adesea epidemii. Este extrem de mic si antisepticele nu functioneaza pentru asta. Cel mai bine este sa se ia masuri de precautie prin vaccinari anuale, deoarece tratamentul are foarte rar succes. Initial, pisoiul este imunizat cu anticorpii din laptele matern si apoi, prin vaccinare regulata.

  • Leucemia

Se transmite cel mai frecvent prin saliva prin contactul cu alte animale. O pisica care s-a imbolnavit este, de asemenea, predispusa la alte boli letale, deoarece are un sistem imunitar slabit. Diagnosticul este dificil de determinat si de obicei foarte tarziu.

Aceasta este o boala periculoasa, manifestata printr-o scadere a numarului de celule rosii din sange. Nu exista un remediu eficient impotriva acestei boli, virusul este transmis de la mama la pisoi si, de asemenea, prin aer.

Anemia este cauzata de acelasi virus si este aproape intotdeauna fatala, deoarece distruge celulele care produc celule rosii din sange. Uneori, boala se poate ameliora, dar animalul ramane purtator. Vaccinul impotriva leucemiei este unul dintre vaccinurile obligatorii pentru toate pisicile si toti pisoii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here