Dispareunia este o durere persistenta sau recurenta care se poate intampla in timpul actului sexual. Cauzele variaza foarte mult. Poate duce la probleme de relatie si suferinta.

Raportul sexual dureros poate afecta atat barbatii, cat si femeile, dar este mai frecvent la femei.  O varietate de factori – atat fizici, cat si psihologici – pot contribui. Tratamentul se concentreaza in mod normal pe cauza principala.

Simptome

Simptomul definitoriu al dispareuniei este durerea in actul sexual care poate aparea la deschiderea vaginala sau adanc in pelvis.

Durerea poate fi distincta si localizata sau poate exista un sentiment mai larg de disconfort. Exista o senzatie de durere, arsura sau rupere. Poate rezulta nemultumirea sau dezinteresul pentru actul sexual.

Cauze

Cauzele dispareuniei sunt variate si includ factori fizici, factori psihologici sau ambii. Localizarea durerii poate ajuta la identificarea unei cauze fizice specifice.

Cauze fizice: durere la intrare

Durerea la intrare poate fi asociata cu uscaciunea vaginala, vaginism, leziuni genitale si altele.

Uscaciune vaginala : in timpul excitarii sexuale, glandele de la intrarea vaginului secreta lichide pentru a facilita actul sexual. Prea putin lichid poate duce la actul sexual dureros. Acest lucru poate aparea din:

  • lipsa preludiului;
  • o reducere a estrogenului, in special dupa menopauza sau nastere;
  • medicamente, inclusiv unele antidepresive, antihistaminice si pilule contraceptive.

Vaginism

Contractia involuntara a muschilor pelvieni provoaca vaginism, ducand la relatii sexuale dureroase.

Femeile cu vaginism pot prezenta, de asemenea, dificultati la examinarile ginecologice si la inserarea tamponului.

Exista mai multe forme de vaginism. Simptomele variaza intre persoane si variaza de la usoare la severe. Poate fi cauzat de factori medicali, factori emotionali sau de ambii.

Leziuni genitale

Orice traumatism al regiunii genitale poate duce la dispareunie. Exemplele includ: mutilarea genitala feminina, chirurgia pelviana sau vatamarea cauzata de un accident.

Inflamatie sau infectie

Inflamatia din jurul deschiderii vaginale se numeste vestibulita vulvara. Acest lucru poate provoca dispareunie. Infectiile vaginale cu drojdie, infectiile tractului urinar sau infectiile cu transmitere sexuala pot duce, de asemenea, la un act sexual dureros.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here