Insuficienta renala la pisici este o afectiune a functiilor renale. Rinichiul este responsabil pentru detoxifierea organismului prin eliminarea deseurilor (toxinelor) produse de organism. Cand nu isi poate indeplini functia, toxinele se acumuleaza in organism si apar primele simptome.

Insuficienta renala poate aparea in 2 moduri:

  • fie acut, rinichiul nu mai poate asigura brusc eliminarea toxinelor produse de organism. Simptomele apar brusc si durerea este adesea reversibila.
  • fie cronic, rinichiul este distrus treptat si ireversibil. Tulburarile sunt vizibile doar intr-un stadiu deja avansat al bolii.
Insuficienta renala acuta

Aceasta afectiune apare brusc la un animal indiferent de varsta acestuia.

  • Simptome

Simptomele acestei boli sunt destul de numeroase si mai ales nu foarte caracteristice. Pisica mananca mai putin, poate avea si respiratie urat mirositoare. Deseori are varsaturi si diaree. De asemenea, poate avea dificultati in trecerea urinei.

Aceste simptome sunt destul de ingrijoratoare, iar pisica ar trebui examinata de un medic veterinar pentru a diagnostica daca pisica are intr-adevar insuficienta renala acuta si pentru a initia tratamentul.

  • Cauze

Cauzele acestei insuficiente sunt variate. Poate aparea in urma unei alimentari insuficiente a sangelui la rinichi in timpul sangerarilor semnificative, in timpul deshidratarii severe sau in timpul anumitor insuficiente cardiace.

Rinichiul poate suferi o leziune majora care il face sa nu poata functiona normal. Acesta este cazul in timpul anumitor infectii ale rinichiului (pielonefrita), in timpul anumitor boli generale, in timpul absorbtiei anumitor produse sau medicamente toxice.

Rinichiul poate fi, de asemenea, impiedicat sa functioneze atunci cand urina pe care o produce nu poate fi eliminata in mod normal. La pisici, acest lucru este frecvent atunci cand pietrele localizate in vezica sau in uretra blocheaza emisia de urina.

  • Tratamentul

Scopul tratamentului este restabilirea functionarii normale a rinichiului. Se bazeaza pe stabilirea de infuzii care ajuta la sustinerea organismului si la eliminarea toxinelor acumulate in sange. In unele cazuri, este necesara utilizarea diureticelor, precum si a medicamentelor care combat varsaturile si diareea asociate.

Cand se cunoaste cauza insuficientei renale, se va pune in aplicare si un tratament specific. Un tratament de baza si o anumita dieta pot fi, de asemenea, prescrise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here