Una din cele mai des intalnite afectiuni si tulburari de care sufera oamenii la nivel global poarta numele de astm. Aceasta este o afectiune respiratorie care, netratata, poate duce la probleme de sanatate grave si chiar deces. Cu o medicatie adecvata si cu examinari constante, astmul nu are un impact mare asupra calitatii vietii pacientilor. Astmul este o afectiune complexa ale caror implicatii pot fi prevenite.

Ce este si cum se manifesta tulburarea respiratorie denumita astm?

Afectiunea cronica a carei manifestare implica inflamarea cailor respiratorii este cunoscuta sub deumirea de astm. Astmul apare atunci cand caile respiratorii sunt inflamate si intrarea si iesirea aerului din plamani este mult mai dificila. Pacientii se sufoca, sufera de dificultati in respiratie, tusesc si au un usor suierat atunci cand respira.

In functie de tipul de astm, se recomanda si tipul de tratament. Asadar, astmul bronsic nu se manifesta la persoanele cu alergii, iar cauzele declansarii sale nu sunt cunoscute. Astmul alergic este provocat de inhalarea alergenilor din mediul extern precum praf, polen sau alti compusi, in timp ce astmul ocupational se manifesta in cazul celor care lucreaza in spatii unde exista praf si unde sunt folositi compusi chimici.

Astmul poate fi indus de exercitiile fixice, de efortul intens, sau poate fi sezonier, ca si raspuns la alergenii dintr-un anumit sezon. Astmul apare din cauza factorilor genetici, din cauza expunerii la diferiti alergeni, din cauza unor infectii respiratorii netratate, a unor exercitii fizice intense sau din cauza vremii. In plus, astmul poate sa apara si pe baza de stress, frica sau pe baza obezitatii.

Sunt si alimente sau aditivi alimentari care favorizeaza aparitia astmului, precum si unele medicamente. Pacientii care sufera de astm trebuie sa se prezinte la medic in mod periodic la control pentru a primi tratament adecvat. Diagnosticarea astmului se face pe baza unor simptome precum: senzatie de sufocare, oprirea respiratiei pe momente scurte, tuse seaca, dureri in piept, presiune la nivelul toracelui, dificultatea de a vorbi si respiratie suieratoare.

Criza de astm trebuie sa fie gestionata in mod corespunzator, iar pacientii trebuie sa poarte dispozitive speciale cu actiune bronhodilatatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here