Foarte indragostiti de dulciuri si adesea reticenti la spalarea dintilor, copiii sunt in mod special predispusi la aparitia cariilor. In plin proces de crestere, smaltul lor dentar este inca fragil si reprezinta un loc propice pentru dezvoltarea bacteriilor placii dentare.

Cariile dentare sunt o afectiune dentara neplacuta care netratate pot duce la inclusiv la pierderea dintilor.

Cum pot fi protejati cei mici de cariile dentare?

Prevenirea cariilor dentare necesita o dieta mai putin bogata in zaharuri, asociata cu igiena orala fara cusur si vizite periodice la medicul stomatolog. Aceste principii trebuie adoptate de la o varsta frageda pentru o sanatate orala impecabila.

Bacteriile responsabile de cariile dentare se hranesc cu zaharuri din dieta zilnica, pe care le transforma in acizi. Acestea se vor adauga acizilor deja existenti in multe ale alimente pe care cei mici le adora (sucuri de fructe, spre exemplu) si vor incepe procesul de demineralizare a smaltului.

Doar o igiena orala impecabila poate contracara acest proces, care este primul pas spre aparitia cariilor. Prin urmare, este important sa se limiteze produsele cu zahar si trebuie invatat copilul sa evite gustarile intre mese.

In mod ideal, toti oamenii ar trebui sa se spele pe dinti dupa fiecare masa insa daca acest lucru nu este posibil, periajul ar trebui sa se realizeze de cel putin doua ori pe zi timp de 2 minute. La un bebelus, gingiile trebuie curatate cu o compresa umeda pentru a indeparta bacteriile si resturile alimentare.

Cand apar primii dinti, in jurul varsitei de 6-8 luni, trebuie utilizata o periuta speciala, cu peri extra moi, potrivita varstei sale fragede. In jurul varstei de 2-3 ani, copiii pot invata sa se spele pe dinti si sa scuipe pasta de dinti, dar este esential sa o faca cu ajutorul si sub supravegherea unui adult. La varsta de aproximativ 6-7 ani, copiii ar trebui sa fie capabili sa se spele pe dinti singuri.

Este important sa se foloseasca o pasta de dinti cu fluor, al carei continut este adecvat varstei copilului, pentru a ajuta la consolida smaltul impotriva atacurilor acide.

Folosirea atei dentare poate completa periajul regulat al dintilor, pentru a curata spatiile interdentare dificil de accesat, in special in cazul dintilor care sunt prost pozitionati sau prea aproape. Parintii trebuie sa se asigure ca schimba periuta de dinți a copilului in mod regulat, cel putin la fiecare 3 luni sau imediat ce periile sunt deteriorate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here