Enzimele sunt proteine active care au o functie digestiva. In general, ele sunt utilizate pentru a imbunatati procesele de descompunere si absorbtie a substantelor nutritive. Acesta este motivul pentru care anumite alimente bogate in enzime sunt recomandate in caz de constipatie. Aceste alimente ajuta la reducerea simptomelor asociate cu acest proces.

Enzimele pot functiona, de asemenea, ca mediatori in timpul anumitor reactii chimice si fiziologice. Prin urmare, anumite enzime au proprietati antiinflamatorii sau chiar antioxidante.

Enzime proteolitice

Anumite enzime precum, actinidina prezenta doar in kiwi, pot interveni in descompunerea proteinelor prin imbunatatirea absorbtiei aminoacizilor. Unele studii asociaza consumul acestei enzime cu o scadere a constipatiei. De asemenea, ele arata ca un consum de kiwi poate reduce simptomele sindromului de colon iritabil, flatulenta, balonare si dureri abdominale.

Ananasul este un alt aliment care contine o enzima proteolitica, bromelaina. Aceasta enzima este capabila sa imbunatateasca distrugerea proteinelor si apoi sa absoarba aminoacizi. Acest fruct este cunoscut si pentru proprietatile sale diuretice si digestive, motiv pentru care se recomanda consumarea acestuia dupa o masa mare – ananasul ajuta la reducerea balonarii si a flatulentei.

Enzime antiinflamatorii

Papaina prezenta in papaya este o enzima cu puternica putere antiinflamatoare. Se gaseste in diverse preparate orale, datorita puterii sale antimicrobiene puternice. Conform specialistilor, aceasta enzima poate fi eficienta impotriva mai multor tipuri de cavitati, deoarece este capabila sa moduleze raspunsul imun si inflamatia.

In plus, consumul regulat de papaya ar putea ajuta si la prevenirea obezitatii si a altor tulburari metabolice. Acest lucru se datoreaza in principal proprietatilor sale antioxidante, antihipertensive si hipoglicemice.

Enzimele suplimentelor alimentare

Unele studii spun ca – a lua suplimente alimentare care contin enzime poate aduce beneficii pentru sanatate. Unele preparate proteice contin aceste substante. Se pare ca astfel de suplimente alimentare ajuta la reducerea disconfortului stomacal sau intestinal asociat cu consumul unei doze mari de proteine. Enzimele ar ajuta, de asemenea, la reducerea flatulentei, un beneficiu cu adevarat important.

Industria suplimentelor sportive testeaza substantele cu diferite structuri chimice pentru a imbunatati aceste procese in ceea ce priveste absorbtia de nutrienti. Rezultatele privind digestibilitatea proteinei serice au fost suficient de pozitive pentru a include enzime in produsele proteice de inalta calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here