Una dintre cele mai frecvente boli metabolice si de nutritie, in cazul femeilor cu varsta cuprinsa intre 11 si 35 de ani, poarta numele de bulimie si are legatura cu greutatea pacientei. De regula, pacientele sau pacientii bulimici (boala se manifesta cu precadere la fete si femei tinere si mult mai rara la barbati) nu sufera de obezitate, au o greutate normala sau usor crescuta, insa le este teama sa nu se ingrase foarte tare.

Din cauza imaginii de sine distorsionate, aceste persoane simt ca nu mai pot controla cantitatea de alimente pe care le consuma si, de regula, mananca foarte mult, pana la refuz, pana la dezgust si la sentimentul de vinovatie.

Cum se manifesta si cum se trateaza bulimia

Bulimia se manifesta exact asa cum este descrisa in randurile anterioare. Pacientii si pacientele bulimice mananca pana la refuz, pana cand se simt dezgustate si foarte vinovate, pana cand varsa sau aleg sa nu mai manance nimic timp de 24 de ore. Uneori isi provoaca singure reflexul de voma, alteori fac o activitate fizica foarte intensa pentru a scapa de acest sentiment.

Bulimia este o afectiune cu urmari pe termen lung si o boala ce necesita tratament de lunga durata. Este important ca pacienta sa constientizeze comportamentul care a dus la dezvoltarea bulimiei. Numai in acest fel ea va intelege factorii care contribuie la aceasta disfunctie si va incerca sa isi schimbe comportamentul in momentul in care se confrunta cu asemenea probleme.

Un comportament sanatos din punct de vedere nutritional este scopul suprem al pacientelor care sufera de bulimie. Ceea ce inseamna ca mesele si gustarile trebuie sa fie echilibrate din punctul de vedere al continutului caloric si al numarului de calorii. Sunt necesare cantitati adecvate de grasimi si de fibre, pentru a promova satietatea si pentru a preveni ingerarea unor cantitati foarte mari de alimente la o singura masa.

Nu in ultimul rand, bulimicii trebuie sa evite curele de slabire si activitatea fizica excesiva, precum si cantarirea mai des de o data la cateva saptamani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here