România, una dintre cele mai vechi țări viticole din lume, se mândrește cu o tradiție bogată și diversă în producerea vinurilor de calitate. Cu peste 180.000 de hectare de viță-de-vie și o gamă largă de soiuri autohtone și internaționale, viticultura românească oferă o paletă impresionantă de arome și stiluri pentru toate gusturile.

În acest articol, vom explora unele dintre cele mai reprezentative și apreciate soiuri de vin românesc, care reflectă caracterul unic și potențialul extraordinar al terroir-ului local.

  • Fetească Neagră: nobilul roșu autohton

Fetească Neagră este cel mai cunoscut și apreciat soi de struguri roșii autohton din România, cultivat în special în regiunile viticole Moldova și Muntenia. Acest soi produce vinuri roșii, corpolente și complexe, cu arome de fructe negre, mirodenii și note de stejar dacă sunt maturate în butoaie. Feteasca Neagră se potrivește perfect cu preparate tradiționale românești, precum sarmalele sau fripturile de miel și porc.

  • Grasă de Cotnari: dulceața aurie a Moldovei

Grasă de Cotnari este un soi de struguri albi autohton, cu o istorie îndelungată în regiunea viticolă a Moldovei, în special în zona Cotnari. Acest soi este cunoscut pentru capacitatea sa de a produce vinuri dulci, aromate și vechi, cu note de miere, fructe uscate și nuci. Grasă de Cotnari, adesea comparată cu Tokaji-ul maghiar sau Sauternes-ul francez, este un vin excelent pentru desert sau pentru a acompania brânzeturile cu mucegai albastru.

  • Tămâioasă Românească: parfumul oriental al României

Tămâioasă Românească, un soi de struguri albi cu origini străvechi, este cultivat în întreaga Românie, dar mai ales în regiunile viticole Muntenia și Oltenia. Acest soi produce vinuri albe, seci sau demidulci, cu arome florale și parfumate, care amintesc de trandafir, litchi și bergamotă. Tămâioasa Românească poate fi savurată ca aperitiv, alături de preparate asiatice sau orientale, sau ca desert în sine.

  • Crișana: versatilitatea roșiilor din vest

Crișana este un soi de struguri roșii autohton, cultivat în principal în regiunea viticolă Banat, în vestul României. Acest soi este apreciat pentru versatilitatea sa, producând vinuri roșii cu diferite niveluri de corpolență și arome, în funcție de modul de vinificare și maturare. Crișana poate produce atât vinuri ușoare și fructate, perfecte pentru consumul zilnic, cât și vinuri structurate și complexe, care pot fi păstrate și savurate după câțiva ani de îmbătrânire.

  • Aligoté: eleganța albilor din Dobrogea

Deși nu este un soi autohton, Aligoté s-a adaptat perfect condițiilor viticole din regiunea Dobrogea, în sud-estul României. Acest soi de struguri albi, originar din Franța, produce vinuri albe, seci și rafinate, cu arome de citrice, flori albe și o mineralitate distinctă. Aligoté este un vin excelent pentru aperitive, fructe de mare sau pește, oferind o experiență gustativă elegantă și proaspătă.

În concluzie, soiurile de vin românesc reflectă bogăția și diversitatea tradiției viticole locale, oferind o paletă largă de arome, stiluri și posibilități de asociere culinară. Fie că savurezi un pahar de Fetească Neagră alături de o friptură suculentă, te răsfeți cu dulceața Grasei de Cotnari sau descoperi eleganța unui Aligoté dobrogian, vinurile românești te invită să explorezi și să te bucuri de o lume fascinantă de gusturi și tradiții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here