Exista multe riscuri asociate cu imprumuturile bancare, pentru banca si creditori. O analiza detaliata a riscurilor necesita intelegerea semnificatiei sale. Riscul este probabilitatea anumitor rezultate sau a incertitudinii cu privire la acestea, in special o amenintare negativa existenta care incearca un obiectiv monetar.

Riscul in creditele bancare poate fi: creditul, neplata la timp sau deloc, rata dobanzii, scaderea ratelor dobanzilor la credite, iar banca nu castiga suficient si riscul de lichiditate, adica depozitele sunt retrase rapid de la banca, lasandu-o fara numerar imediat.

  • Risc si returnare

O mare parte a economiei poate fi caracterizata printr-un schimb intre risc si rentabilitate. Exista riscuri asociate cu toate actiunile. “Risc” inseamna posibilitatea ca investitia, timpul, efortul sau banii sa fie pierduti, mai degraba decat sa fie utilizati productiv.

In general, cu cat este mai mare potentialul de returnare, cu atat exista mai multe riscuri; economistii numesc aceasta o relatie inversa. De exemplu, este relativ usor sa se obtina o rambursare echitabila pe o factura de trezorerie, desi rata va fi mai mica de 5 procente pe an.

  • Riscul bancar si creditarea

Punctul de a fi asumate riscuri, in primul rand, este de a obtine o oportunitate pentru o profitabilitate mai mare si atunci cand bancile fac imprumuturi, acestea sunt supuse la diferite tipuri de risc, in speranta de a avea un randament.

Teoretic, cel putin, bancile fac bani atunci cand acestea combina depozite mici de economii de la oameni si aduna aceste fonduri in imprumuturi, care imprumuta debitorilor creditabili, ce platesc din nou mai multa dobanda decat plateste banca deponentilor, generand un profit pentru banca.

  • Riscuri bancare legate de rate si debitori

Atunci cand un bancher face un imprumut, isi asuma riscul ca debitorul sa nu ramburseze imprumutul (riscul de credit) si, de asemenea, ca fondurile imprumutate nu vor fi necesare pentru a plati retragerile sau pentru a avea grija de afacerile bancare obisnuite, evitand astfel capcanele bancare (riscul de lichiditate). In plus, bancherul isi asuma “riscul ratei dobanzii”, care este mai subtil, dar prezent.

Riscul de dobanda reprezinta posibilitatea ca banca sa-si fi evaluat cumva creditele si dobanzile in mod incorect, fie din vina bancii, fie din cauza pietei in continua schimbare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here