
Exista numeroase retete de papricas din cultura gastronomica traditionala ungureasca, insa putine pot intrece varianta cu ciuperci. Ciupercile dau un gust aparte papricasului, il fac mai usor de digerat, pentru ca au mai putine calorii. O mancare ieftina si simpla, papricasul de ciuperci este alegerea potrivita pentru un pranz usor.
Cum se prepara si de ce avem nevoie pentru a prepara papricas de ciuperci
Pentru a prepara papricasul de ciuperci sunt necesare urmatoarele ingrediente: un kilogram de ciuperci champignon, o ceapa mare, boia dulce, trei linguri rase de faina, trei linguri de smantana, zeama de la o jumatate de lamaie, o jumatate de legatura de patrunjel, o jumatate de legatura de marar, doua linguri de ulei, sare si piper. Aceste ingrediente sunt suficiente pentru patru portii.
Ciupercile se spala, se curata de codite, se taie in doua sau in patru, in functie de marime, si se pun la incins in doua linguri de ulei intr-o tigaie. Se sareaza, se condimenteaza cu piper si se lasa pana se rumenesc. Se pun ciupercile deoparte si se stropesc cu sucul de la lamaie. Se adauga inca o lingura de ulei in tigaie si ceapa tocata marunt si se lasa pana se inmoaie. Se pun ciupercile la foc peste ceapa, peste care se adauga boiaua.
Se amesteca preparatul pe foc cateva secunde, apoi se toarna doua cani de apa si se lasa la foc mediu, la fiert, timp de 15 minute. Separat, se freaca faina cu smantana si cu un pahar de apa si se toarna peste ciuperci. Tot preparatul se amesteca si se lasa la foc pana se ingroasa, dupa care se stinge focul si se adauga mararul si patrunjelul tocate fin.
Papricasul de ciuperci poate deveni un excelent preparat de post daca smantana este eliminata de pe lista ingredientelor. Cu certitudine, poate fi consumat de ovo-lacto-vegetarieni si de persoanele care nu tolereaza prea bine carnea de pui.