In general, oamenii isi neglijeaza starea de sanatate si nu merg nici macar la setul de analize medicale de rutina care trebuie facut anual. De o ecografie abdominala efectuata anual nici nu poate fi vorba, pentru ca oamenii nici nu sunt constienti de beneficiile pe care le au in urma acestui control de rutina. Ecografia abdominala se poate face la orice varsta. Este o metoda non-invaziva, deloc dureroasa si neiradianta pentru pacient, nu necesita sedare sau anestezie si este o metoda excelenta de a vedea starea de sanatate a organelor vitale precum si prezenta unor formatiuni maligne sau benigne, dimensiunea anormala a organelor sau alte astfel de probleme.

Pregatirea pentru aceasta procedura este extrem de simpla, se poate face atat dimineata, cat si in orice alta perioada a zilei, cu conditia ca pacientul sa nu consume nimic cu 4 ore inainte si sa ia medicamente care scad gazele abdominale. Prin intermediul ultrasunetelor, mediul poate vizualiza organele interne iar acest examen obiectiv este o metoda excelenta de screening pentru detectarea anumitor afectiuni. Ecografia abdominala este folosita adesea si in sarcina, pentru vizualizarea fatului inca nenascut.

Ecografia abdominala poate fi de tipul 2D, 3D, dar si 4D, cele din urma necesitand aparate ultra-performante si oferind mult mai multe informatii decat ecografia 2D. Pentru a diagnostica modificari anatomice, pentru a depista cancerul dar si pentru informatii despre legatura dintre tesuturi si organele vecine, ecografia prezinta imagini actualizate continuu, care sunt similare unui film.

In timpul unei ecografii, organele vizate sunt ficatul, splina, rinichii, prostata, uterul, fierea dar si tiroida, sanul, testiculele, articulatiile si muschii. La baza ecografiei stau ultrasunetele, asa cum s-a mentionat anterior, de aceea se poate repeta oricand. Conditiile de examinare sunt dificile pentru copii si pentru pacientii obezi sau cu aerocolie, adica cei care prezinta o acumulare de gaze in abdomen. Cu ajutorul ecografiei se pot identifica suferinte ale organelor, formatiuni tumorale, modificari ale structurii acestora, precum si boli inflamatorii. Ecografia abdominala reprezinta asadar o investigatie nedureroasa care poate spulbera toate nelamuririle si temerile pacientilor legate de o anumita durere sau afectiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here