Musetelul este una din cele mai cunoscute plante la momentul actual, atat pentru efectele pe care le are asupra sanatatii, cat si pentru usurinta cu care poate fi gasit si cules sau procurat de la magazin. Musetelul este raspandit pe toate continentele, planta creste mai mult in zona de campie si de deal, langa case, in curti, pe pajisti, pe soluri usoare si nisipoase, fiind cultivat in toate zonele tarii. Aceasta planta infloreste din aprilie si pana in august, uneori si in septembrie. Florile se recolteaza din mai si pana in august si contin uleiuri volatile, flavonoide si vitaminele B2 si C, precum si substante minerale.
Ce actiune are musetelul la nivel intern si extern?
Florile de musetel au o actiune antispastica, atat la nivel intestinal, cat si la nivel gastric, anestezica, antiseptica si antiinflamatoare. In plus, musetelul creeaza conditii favorabile pentru a trata unele stari inflamatorii, cronice sau acute, ale mucoasei intestinale si gastrice, inactivand toxinele bacteriene. Se mai pot mentiona si efectele sedative, sudorifice si antidiareice.
La nivel intern, musetelul se poate folosi pentru efectele sale tonice, usor sedative, antispastice si carminative, sub forma de infuzie. Musetelul este indicat si pentru a trata amigdalita, faringita sau astmul alergic, la nivel respirator, dar si tulburarile digestive ce sunt insotite de balonare si de durere, spasmele intestinale, diareea, menstrele dureroase si alte tulburari menstruale sau dezechilibre hormonale, fiind un excelent adjuvant in tratarea insomniilor si stresului. Ceaiul de musetel se poate asocia foarte bine cu ceaiul de coada-soricelului.
La nivel extern, musetelul are actiune emolienta, cicatrizanta si antiflogistica, fiind folosit sub forma de inhalatii pentru a trata astmul alergic si sinuzita, dar si sub forma de clisme, pentru a trata starile iritative ale intestinului gros. Ceaiul de musetel este indicat si sub forma de spalaturi si comprese in tratarea inflamatiilor ochiului, dar si in iritatii cutanate, prurit vulvar si mancarimi. Pentru a ameliora unele afectiuni la nivel extern, musetelul se foloseste pentru tratarea gingivitelor si abceselor dentare prin clatirea gurii, amigdalitei prin gargara, hemoroizilor si ranilor purulente, prin tamponare, precum si pentru a trata arsuri sau diferite eczeme.