Iarna este anotimpul in care munca albinelor este minimizata. Ele nu produc miere, nu cresc noi albine muncitoare, iar trantorii au fost deja alungati din stup. Iarna, albinele se hranesc cu miere gata preparata, colectata de ele in sezonul primavara-vara.

Munca apicultorului in timpul iernii nu trebuie considerata incheiata odata cu iernarea stupilor. Atentia trebuie sa fie marita pentru a oferi asistenta de urgenta daca este necesar.

Daca albinele sunt adesea deranjate de lovirea stupului de catre oameni sau soareci si alte animale, vor incepe sa consume mai multa miere, ceea ce poate duce la diaree. Apoi unele dintre albine cad pe fundul stupului si mor.

Prin urmare, stupina trebuie protejata impotriva animalelor salbatice sau a daunatorilor. Daca sunt copaci in apropiere, ramurile lor trebuie taiate astfel incat sa nu loveasca stupul intr-o zi cu vant. Zapada care acopera stupul nu trebuie indepartata, deoarece nu provoaca disconfort albinelor din interior si le protejeaza de frig.

Pe vreme buna, apicultorul ar trebui sa viziteze stupii pentru a vedea cum se simt albinele inauntru. Auditia se face cu un tub de cauciuc, care se aseaza cu grija la intrarea in stup si se asculta sunetul albinelor.

Zgomotul linistit si uniform arata ca familia ierneaza linistita. Zgomotul slab indica faptul ca albinele au ramas fara hrana si ar trebui ajutate prin hranire.

Daca scot un sunet trist inegal, albina regina este moarta si sunt fara matca. De asemenea, zgomotele alarmante sugereaza ca exista un soarece in colonia de albine sau ca mierea este de proasta calitate pentru hrana. Proprietarul trebuie sa ia masuri si in aceste 2 cazuri. Cu toate acestea, stupii ar trebui sa fie deschisi numai pe vreme linistita si insorita.

In prima jumatate a iernii, in timp ce nu exista puiet, temperatura in stup este de aproximativ 25 de grade.

In prezenta puietilor, aceasta se ridica la 34-35 de grade, iar acest lucru inseamna cresterea consumului de alimente. Apicultorul trebuie sa stie cata hrana are fiecare familie de albine pentru a se asigura ca va fi suficienta pana la sfarsitul iernii.

Hrana lichida pentru albine nu se foloseste iarna. Cu toate acestea, daca este necesar, se poate adauga miere si aluat de zahar sau amestec zahar-proteine. Hranirea de iarna nu se face daca situatia nu este extrem de urgenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here