Gingivita este o inflamatie a gingiilor, acestea din urma devin rosii, iritate, umflate in timp ce in mod normal ferme si roz pal. Ele pot sangera usor, mai ales atunci cand se realizeaza periajul dentar.

Ce este si cum se manifesta gingivita

  • Gingivita este cauzata de prezenta placii dentare. Placa este un strat lipicios format in principal din bacterii, dar si proteine salivare, zaharuri si acizi, care se acumuleaza pe dinti. Aceasta placa dentara se ingroasa si se intareste pentru a forma tartru daca dintii nu sunt corect periati si in mod regulat. Tartrul este responsabil pentru aparitia gingivitei. Cu cat exista mai mult tartru prezent pe dinti, cu atat placa ataca mai mult gingiile.
  • Cel mai bun mod de a lupta impotriva gingivitei este, prin urmare, sa existe o igiena orala buna si un periaj dentar in mod regulat. Acest gest simplu face posibila indepartarea placii dentare si stopeaza progresia bolii gingivale.
  • Gingivita este foarte frecventa. Uneori asimptomatica, poate progresa, daca nu este luata in considerare si poate duce la apartia unor boli mai grave, care sunt mai dificil de tratat, cum ar fi parodontita. Lasata netratata, infectia se poate raspandi in gingii, oase si tesutul inconjurator al dintilor.
  • Diagnosticul este cel stabilit de medicul dentist care examineaza dintii si gingiile. El poate face o radiografie pentru a afla daca oasele sunt deteriorate.
  • Prima cauza a gingivitei este o igiena orala deficitara care favorizeaza formarea placii dentare. Apoi vin tutunul, alcoolul, anumite medicamente sau chiar modificarile hormonale. O proteza prost plasata poate fi, de asemenea, responsabila pentru inflamatia gingiilor.

Tulburari asociate

  • Gingivita poate fi asociata cu probleme respiratorii. Bacteriile din placa pot migra de la gura la plamani si pot provoca o infectie sau agrava o stare pulmonara existenta. Exista, de asemenea, o legatura intre gingivita si diabet. Diabetul poate fi mai dificil de controlat datorita prezentei crescute a bacteriilor transmise de sange, ceea ce creste nivelul de zahar din organism.
  • La femeile insarcinate, gingivita este asociata cu un risc mai mare de nastere prematura si cu o greutate scazuta a bebelusului la nastere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here