Istoria comunei Costinesti este una foarte incarcata. Aceasta comuna este situata pe vatra unei vechi colonii grecesti care purta denumirea de Parthenopolis.
Localitatea era cunoscuta drept Mangeapunar (in Evul mediu) si Libertatea (in anii 1960). De la sfarsitul secolului al XIX-lea aceasta a fost numita Costinesti, nume preluat de la persoana politica acelor vremuri, Emil Costinescu.
Conform descoperirilor si dovezilor existente zona a fost locuita inca din Epoca fierului, urmand apoi perioada in care a fost colonizata de greci, locuita de romani si continuand cu epoca feudala, colonizarea de catre germani (1940), pana cand a fost infiintat propriu-zis satul Costinesti, in Mai 1999.
Principala activitate a localnicilor era cresterea animalelor (pasari, vite), prelucrarea pamantului, pescuitul si negotul.
Turismul in Costinesti
In timp a urmat sosirea turistilor, zona fiind una linistita si foarte putin aglomerata. Totul a inceput cu elevii si studentii care participau la diferitele tabere organizate pentru ei aici. In prima faza au fost invitati studentii din Cehia si Polonia.
Ei, cat si alti tineri din tara, au continuat sa revina in vacantele lor de vara. Toate acestea au contribuit la formarea statiunii care a fost asadar numita “Capitala vacantelor estivale ale tineretului”.
Statiunea reprezenta o prelungire a satului, fiind alcatuita dintr-un hotel şi mai multe complexuri de vile construite din timpul comunismului. Cladirile in regim hotelier erau diferentiate prin gradul de confort si stilul architectural, pastrate pana in ziua de astazi.
Incepand cu 1989, toate cladirile in regim hotelier au fost modernizate si multe altele construite. Exista hoteluri de la cele mai luxoase care ofera cele mai moderne conditii de cazare, pana la cele clasice, decente.
Printre hotelurile de top se numara Vox Maris Grand Resort si Hotel Forum. Capacitatea de gazduire a statiunii ajunge pana la aproximativ 35000 de locuri.
In prezent, statiunea, cat si comuna, Costinesti sunt in continua dezvoltare, contribuind cu un procent semnificativ la economia judetului Constanta, dar si la turismul din Romania.
Ca si activitate a locuitorilor, majoritatea (in proportie de 60%) se ocupa cu agroturismul, restul de 40% de locuitori lucrand in agricultura. Statiunea este situata in judetul Constanta, la aproximativ 30 km de acesta.