Dieta bogată în proteine ​​este una dintre cele mai populare diete la nivel mondial, iar mulți nutriționiști recomandă această dietă pentru pierderea în greutate și construirea masei musculare.

Proteinele sunt componente importante în alimentație, ele ajutând la construirea și repararea mușchilor și țesuturilor corpului nostru. Dar ce este o dietă bogată în proteine și cum poate fi implementată în viața de zi cu zi? Să descoperim mai multe!

Ce sunt proteinele?

Proteinele sunt macronutrienți esențiali pentru corpul nostru, alcătuite din lanțuri de aminoacizi. Acești aminoacizi ajută la construirea și repararea musculaturii corpului nostru, dar au și roluri importante în alte procese și funcții fiziologice, cum ar fi producția de hormoni și enzime, și menținerea pielii și a părului sănătoase.

De ce este importantă o dietă bogată în proteine?

O dietă bogată în proteine ​​poate ajuta la pierderea în greutate, menținerea greutății corporale și creșterea masei musculare. Proteinele ajută la dezvoltarea masei musculare, ceea ce poate îmbunătăți rata metabolică, ceea ce înseamnă că organismul nostru arde mai multe calorii în timpul zilei. De asemenea, proteinele ajută să ne simțim mai sătuii și mai împliniți, reducând astfel consumul de alimente dăunătoare și prevenind excesul alimentar.

Cât de multă proteină trebuie să consumăm?

Recomandările privind aportul zilnic de proteine ​​variază în funcție de sex, vârstă, nivel de activitate fizică și alți factori. În general, adultul mediu ar trebui să consume aproximativ 0,8 grame de proteină pe kilogram de greutate corporală pe zi. De exemplu, o persoană care cântărește 68 de kilograme ar trebui să consume aproximativ 54 de grame de proteină pe zi.

Cum să obții suficientă proteină în dietă?

Există multe surse de proteine, inclusiv carne, ouă, lactate, leguminoase și nuci. Unele alimente, cum ar fi carne și peștele, sunt surse bogate de proteine complete, adică acestea conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali.

Alimente precum nucile și leguminoasele sunt surse de proteine ​​incomplete, ceea ce înseamnă că nu conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, dar pot fi combinate cu alte surse de proteine ​​pentru a obține o dietă completă în aminoacizi esssențiali.

Există, de asemenea, numeroase suplimente de proteine ​​disponibile pe piață. Cele mai comune sunt pulberile proteice din zer, pulberile proteice din soia și băuturile proteice. Este important să se ia în considerare faptul că suplimentele nu ar trebui să înlocuiască o dietă echilibrată și variată.

Beneficiile dietei bogate în proteine

În plus față de pierderea în greutate și creșterea masei musculare, dietele bogate în proteine ​​au și alte beneficii. Acestea includ:

  • Menținerea sănății oaselor: ajută la menținerea sănătății oaselor prin îmbunătățirea absorbției de calciu.
  • Îmbunătățirea sănătății creierului: sunt componente importante în alimentația pentru sănătatea creierului. Un studiu a demonstrat că persoanele în vârstă care consumă mai multe proteine ​​au performanțe mai bune la teste cognitive.
  • Menținerea sănătății cardiace: au fost asociate cu scăderea tensiunii arteriale și cu îmbunătățirea nivelului de colesterol.
  • Reducerea zahărului din sânge: o dietă bogată în proteine ​​poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale și poate ajuta la prevenirea diabetului.
  • Îmbunătățirea funcției renale: contrar mitului popular, dietele bogate în proteine ​​nu provoacă probleme renale la persoanele sănătoase. Studiile au arătat că o dietă bogată în proteine ​​nu este dăunătoare pentru persoanele cu funcția renală normală.

Posibilele pericole ale unei diete bogate în proteine

Cu toate acestea, nu ar trebui să exagerăm cu proteinele în dieta noastră. Consumul excesiv de proteine ​​poate fi dăunător și poate duce la probleme renale și hepatice.

De asemenea, dietele bogate în proteine ​​pot fi adesea bogate în grăsimi saturate, ceea ce poate crește riscul de boli cardiovasculare.

Concluzie

O dietă bogată în proteine ​​poate fi benefică pentru pierderea în greutate, creșterea masei musculare și îmbunătățirea sănătății generale. Proteinele sunt importante componente ale alimentației noastre și ar trebui să fie incluse în dieta noastră zilnică în cantități adecvate.

Cu toate acestea, ar trebui să evităm excesul și să ne asigurăm că suntem învățați și să respectăm recomandările privind aportul zilnic de proteine. Un nutriționist calificat poate ajuta la dezvoltarea planurilor de alimentație personalizate și la asigurarea că ne alimentăm corect și în mod sănătos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here