Intr-o lume in care evolutia tehnologiei este ametitoare, intr-o societate in care parintii isi petrec tot mai mult timp la serviciu, pe telefon sau pe laptop, dependenta de gadgeturi a copiilor mici este inevitabila. Aceasta este o problema cu care se confrunta parintii moderni si pentru care ii duc la psiholog pe cei mici. Din nefericire, aceasta dependenta de ecran a copiilor nu are numai efecte negative asupra psihicului, ci si asupra comportamentului si a starii lor de sanatate. Cu alte cuvinte, dependenta de ecrane poate genera o multime de boli asociate.
Cum poate fi combatuta dependenta de ecran a copiilor
Efectele negative ale dependentei de gadgeturi ale copiilor apar inca din primele luni de folosire intensa a telefonului mobil, a laptopului sau a tabletei. Copiii devin tot mai lipsiti de energie, de rabdare, sunt mai nervosi, se ingrasa, nu mai comunica cu cei din jur, ajung la sentimente negative fata de parinti sau de alte persoane care le intrerup activitatea.
Practic, ce fac copiii in fata ecranului? Se joaca! Copiii au inlocuit joaca in aer liber cu joaca pe computer, au inlocuit prietenii reali cu cei virtuali si, astfel, se expun la foarte multe pericole si capcane. Internetul nu este un loc atat de sigur precum cred cei mici. In tari precum China si Japonia, dependenta copiilor mici de tehnologie este considerata boala clinica si necesita internare in centre specializate. In tari mai putin dezvoltate, aceasta problema trebuie rezolvata in familie.
De cele mai multe ori, parintii nu stiu cum sa gestioneze situatia si ii pedepsesc pe cei mici, fara a le oferi explicatii, iar de aici lucrurile degenereaza. Cea mai eficienta arma impotriva dependentei de tehnologie este comunicarea. Parintii trebuie sa incerce sa le ofere copiilor alternative cat mai placute la joaca pe computer, pe tableta sau pe telefon.
Plimbarile in aer liber, activitatile impreuna cu parintii, inscrierea copiilor la un cerc de teatru, de muzica sau de dansuri, la un sport in echipa sau individual reprezinta cele mai bune variante pe care le pot oferi parintii copiilor care manifesta primele semne de dependenta tehnologica.