Virusul imunodeficientei umane (HIV) este un virus care ataca celulele imune ale organismului si daca nu este tratat, va duce la dezvoltarea unei boli grave, numita SIDA. Acest virus tinteste si altereaza sistemul imunitar, crescand astfel riscul si impactul altor infectii si boli. Fara tratament, infectia ar putea progresa intr-o etapa avansata a bolii, numita SIDA. Trebuie mentionat faptul ca o persoana poate avea HIV fara a avea simptome mult timp.

Cu toate acestea, progresele moderne ale tratamentului au facut ca persoanele care traiesc cu HIV in tarile cu acces bun la asistenta medicala, sa dezvolte foarte rar SIDA, odata ce ei urmeaza un tratament adecvat. Speranta de viata a persoanelor care poarta virusul HIV se apropie acum de cea a persoanelor care sunt testate negativ, atat timp cat ele adopta o combinatie de medicamente, numita terapie antiretrovirala (ART), in mod continuu. HIV este o infectie pe viata. Asadar, primirea tratamentului si gestionarea eficienta a bolii pot impiedica virusul HIV sa ajunga la un nivel sever, reducand astfel riscul de deces al persoanelor care dezvolta aceasta afectiune.

  • Ce este SIDA?

SIDA este cea mai avansata etapa a infectiei cu HIV. Asadar fara tratament, infectia cu HIV este foarte probabil sa progreseze in SIDA, deoarece sistemul imunitar se degradeaza treptat. In acest moment infectiile si cancerul vor prezenta un risc si mai mare. La sfarsitul anului 2015, aproximativ 1.122.900 de persoane erau HIV pozitive. In comparatie, cifrele din 2016 au aratat ca 18160 de persoane au fost diagnosticate cu SIDA de catre profesionistii din domeniul medical. Deci, progresele inregistrate in acest domeniu, au facut ca numarul de persoane sa scada din ce in ce mai mult.

Riscul ca virusul HIV sa evolueze spre SIDA variaza foarte mult intre indivizi si depinde de multi factori, inclusiv

  • varsta individului;
  • capacitatea organismului de a se apara impotriva HIV;
  • acces la asistenta medicala de inalta calitate;
  • prezenta altor infectii;
  • rezistenta, care depinde de predispozitia genetica a individului.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) afirma ca, persoanele care traiesc cu HIV pot sa aiba o viata frumoasa, numai daca isi urmeaza tratamentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here