Ce alimente sunt interzise in alimentatia bebelusului in etapa de diversificare

Incepand cu varsta de 6 luni, cand specialistii Organizatiei Mondiale A Sanatatii recomanda mamicilor sa inceteze alaptarea exclusiva a bebelusilor si sa inceapa diversificarea, parintii incep sa caute tot felul de scheme si de programe de diversificare, cu alimentele permise in fiecare luna si etapa de dezvoltare. Mai important decat sa caute alimentele permise, este sa caute alimentele interzise in diversificare, alimente care ar putea sa faca rau bebelusului. Pentru ca diversificarea este o etapa destul de anevoioasa, iar recomandarile sunt numeroase si diferite, parintii au cea mai dificila misiune.

In primele luni de diversificare se recomanda sa nu fie introduse sarea, zaharul si laptele de vaca, si foarte important, sa se evite introducerea mierii, decizie care ar putea avea consecinte grave deoarece mierea poate provoca botulism.

Reguli de diversificare si lista alimentelor interzise bebelusilor

In primul rand, parintii trebuie sa tina cont de anumite reguli in etapa de diversificare. Alimentele trebuie sa fie proaspete, in perioada de valabilitate, sa nu fie alterate, iar inainte de a introduce un alt aliment in alimentatie, este bine ca parintii sa astepte o perioada sa vada gradul de toleranta al corpului bebelusului, daca exista riscul unei alergii.

  • Sarea nu este recomandata in primul an de viata, mai ales la inceputul diversificarii. Alimentele contin o anumita concentratie de sodiu, astfel incat nu este necesara suplimentarea cu sare a retetelor. Sarea in exces va solicita functia renala, va predispune la dezvoltarea tensiunii arteriale si dupa varsta de un an, se poate adauga sare cu moderatie.

 

  • Zaharul este un alt aliment interzis, datorita incarcarii calorice si lipsei de beneficii nutritive considerabile, predispozitiei catre carii si obezitate.

 

  • Mierea este un inlocuitor al zaharului care se poate dovedi foarte periculos pentru copiii mici, deoarece poate provoca aparitia botulismului.

 

  • Laptele de vaca nu este ecomandat sugarilor, mai ales pentru inlocuirea laptelui praf sau a laptelui matern, proteinele din acest lapte putand provoca alergii.

 

  • Mezelurile si sucurile din comert sunt interzise complet bebelusilor si copiilor in primul si in primii ani de viata, continand substante periculoase pentru sanatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here