Intre realitate si fictiune, povestile pot emotiona cititorii in cautarea de noi cunostinte. Din Evul Mediu pana la inceputul secolului trecut, descoperiti povesti care imbina perfect epicul incitanta cu fictiunea istorica. Un salt in trecut care merita literalmente ocol.

1. „Regele nu a ras”, de Guillaume Meurice

Triboulet a fost bufonul deformat si vorbaret al lui Ludovic al XII-lea si François I. Prin viata sa de escapade si farse, a testat constant limitele libertatii sale. Pana… gluma prea multe.

Daca rasul este unic pentru om, consecintele lui pot duce la caderea lui. Iata un roman din Evul Mediu care, sub aparente, face parte din modernitate: putem (chiar) sa radem de toate? Si daca da, la ce pret?

 

2. „Evanghelia dupa Pilat urmata de Jurnalul unui roman furat”, de Éric-Emmanuel Schmitt

Aceasta carte arata ca un thriller teologico-istoric, deoarece invierea lui Hristos seamana panica. Daca in prima parte a volumului, un condamnat isi asteapta punerea in practica a sentintei pentru acuzatia de agitator si sarlatan, in cea de-a doua parte, Pilat este antrenat in cautarea cadavrului acestuia, care a disparut si a reaparut viu. Pe masura ce Pilat avanseaza in investigatia sa, indoiala i se strecoara in minte. Si cu indoiala, ideea de credinta.

 

3. „Numele trandafirului”, de Umberto Eco

Intoleranta este un teren fertil pentru violenta. In Italia secolului al XIV-lea, multe amenintari planeaza asupra crestinismului. Crime, vicii, crime de tot felul… Intelegerea originii acestei tulburari va face posibila limitarea ei?

 

4. „Regina Margot”, de Alexandre Dumas

Puterea este insotita de pasiuni, crime, tradari. In culisele regalitatii, toti actorii au un rol de jucat. Regina Margot, ghidata de sentimentele ei, trebuie sa faca alegeri care vor schimba iremediabil cursul istoriei.

 

5. „Cetatea”, de Kate Mosse

Al Doilea Razboi Mondial a zguduit Europa, iar Franta nu a fost crutata. Pentru a rezista invaziei fizice si ideologice a nazistilor, un grup de femei se formeaza in cel mai mare secret. Un roman despre rezistenta, lupta, sensibilitate: profund feminin, profund uman.

 

6. „Razboi si pace”, de Lev Tolstoi

Monument al literaturii ruse, Razboi si pace impresioneaza prin numarul de pagini si uimeste prin calitatea fiecareia dintre ele. Intre romancier si istoric, Tolstoi ofera aici o urma romantica a Istoriei si a relatiilor spinoase dintre Rusia si Franta in secolul al XIX-lea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here